דף הבית » זכויות ופיצויים לניצולי שואה » קצבת זקנה מהמוסד לביטוח סוציאלי הגרמני
קצבת זקנה מהמוסד לביטוח סוציאלי הגרמני
על פי החוק הגרמני משלם ה"מוסד לביטוח סוציאלי" הגרמני, הוא המקביל של המוסד לביטוח לאומי בישראל, תשלומים חודשיים, במסגרת של קצבת זקנה, למי שעבדו בגטאות בעת מלחמת העולם השנייה. התשלומים משולמים לניצולים אשר עבדו, שלא מתוך כפייה, אלא בעבור שכר מסוגים שונים, בגטאות המוגדרים על ידי הגרמנים כגטאות סגורים, בתקופת מלחמת העולם השנייה. יש להבחין כי זכאות זו אינה דומה לזכויות הקיימות לניצולי שואה, להבדיל מעבודות שבוצעו בכפייה ועבודות פרך במחנות עבודה, ריכוז ומחנות צבאיים.
הגטאות המוכרים לפי חוק זה, הינם בעיקר גטאות שהיו פזורים בעיקר במדינות מזרח אירופה השונות וכן הגטו בעיר סלוניקי שביוון. בעקבות פעילות של משרדנו, הכירו הרשויות בגרמניה באופן רשמי גם בעובדי הגטו בעיר נלצ'יק שבצפון הקווקז.
לקריאה נוספת –
הסכם פיצויים חדש לאלפי ניצולי שואה מרומניה, ישראל היום, עו"ד ונוטריון דוד ידיד, 23.7.19
פיצויים לפי החוק הגרמני ZRBG
פיצויים לפי החוק הגרמני ZRBG המאפשר למי שעבדו בגטאות לקבל קצבת זקנה סוציאלית מהמוסד לביטוח לאומי בגרמניה. קצבת הזקנה הנ"ל כוללת תשלום חודשי וכן תשלום פיצויי רטרואקטיבי באותם מקרים בהם הוגשה בקשה קודמת לפני יום 30.06.2003, אך זו נדחתה בהתאם להנחיות שהיו אז בתוקף.
ביוני 2009 חל שינוי בהנחיות הגשת וחידוש תביעות, ועתה הדין הגרמני מאפשר את חידוש התביעות שנדחו בעבר. חשוב להוסיף כי בחלק מהמקרים, בוטלה הגבלת הגיל שהייתה נהוגה בעבר וכיום זכאות מותנית בכך שהניצול היה לפחות בן 4 בעת עבודתו.
בשנת 2014, לאחר מספר ערעורים שצלחו בנושא זה, של משרדנו ושל משרדי עורכי דין אחרים, תוקנה תקנה ע"י המחוקק הגרמני, המאפשרת לקבל תגמולים רטרואקטיביים נוספים, לעיתים עד לשנת 1997, גם למי שהגישו את תביעותיהם שנים רבות לאחר מכן.
במקרים בהם המוסד לביטוח סוציאלי בגרמניה מוצא כי יש לשלם תשלום רטרואקטיבי מוקדם מתקופת ההתיישנות הרגילה לתיקים במוסד זה, של ארבע שנים, מתבצע חישוב זכויות מחודש, אשר מפחית את גובה הגמלה החודשית מחד, ומזכה בתשלום רטרואקטיבי נכבד, באופן מיידי, מאידך. משרדנו מטפל בהשגת זכאות זו, בדיקת הצעת המוסד לביטוח הסוציאלי הגרמני ווידוא כי בעת החישוב על ידי מוסד זה לא קופדו מי מזכויות לקוחותינו.
בנוסף, עדיין קיימת אפשרות להגשת תביעות לתשלום חד פעמי בגובה של 2000 יורו בעבור עבור בגטו, שלא מתוך כפייה, בפרמטרים דומים לאלו המפורטים לעיל, והתשלום ייחשב לתשלום מקדים, כעין מקדמה, לקצבת הזקנה הסוציאלית הגרמנית. באחרונה אף נקבע כי תשלום רנטה סוציאלית אינו כרוך באי תשלום או החזרת סכום בסך 2,000 יורו, ששולם ע"י שלטונות גרמניה בעבר. נהפוך הוא, כיום מי שזכאי לרנטה סוציאלית, יכול להגיש בקשה לקבלת סכום חד פעמי בסך 2,000 יורו. המצב ההפוך מתקיים אף הוא, מי שהחזיר את הפיצוי החד פעמי בסך 2,000 יורו, יכול לבקש את תגמול זה חזרה.
צבע הכסף – הכרה בגטאות פתוחים בערים ברומניה – 21.7.19
בשנת 2016, בסדרת החלטות, אישר המוסד לביטוח סוציאלי בגרמניה והעניק מעמד של גטו מזכה למקומות נוספים בעיקר בערים ברומניה ובבולגריה. לדוגמא, צורפו מקומות בערים קונסטנץ וג'ינטה ברומניה ובבולגריה הערים ברקוביצה, בורגס, וארנה, לום, שומן ועוד. אנו מעריכים כי מקומות נוספים יקבלו הכרה בהמשך וממליצים לעקוב אחר ההתפתחויות בעניין.
בשונה מזכויות ניצולי השואה בקרנות ובגופים השונים, יורשי אדם שעבד בגטאות ונפטר לאחר חודש יוני 2002 זכאים לפנות ולעמוד על זכויותיו לקצבת הזקנה מביטוח הסוציאלי הגרמני, עד ליום מותו. מניסיון בייצוג במקרים אלו, פעמים רבות מתברר כי מדובר בסכומי כסף גבוהים, אשר מתחלקים בין היורשים על פי דין הירושה הגרמני.
לאחר משא ומתן למול צוות מהמשרד לשיוויון חברתי בישראל, הוסיפו הרשויות הגרמניות ערים רבות ברומניה, בהן הוכרו גטאות פתוחים, על פי הגדרתם למונח זה.
ביולי 2019, ניתנה הכרה בגטאות פתוחים גם בערים:
יאס, בוטושאן, טרגו מורש, גלץ, פוקשאן, טקוץ, רומן, פייטרה ניימץ, ברלד, ווסלוי, אלבה יוליה, טרגו ניימץ, הרלאו, בוזאו, רומניקו סראט, שטפנשט, קריובה, פאשקן, בקאו
באוקטובר 2020 ניתנה הכרה נוספת, בקיומם של גטאות נוספים, גם בערים:
דורוחוי, ברשוב, ארד, פלוישט, פלטיצ'ני, טימישוארה (טמשוור), בוחוש, הוש (הושי), בראילה, רדאוטי (רדאוץ), דווה, קלוז' נפוקה, סיביו, סוצ'אבה, סאטו מארה, וטרה דורניי, קלרסי, טורדה וכן במקומות נוספים בבולגריה.
בתחילת נובמבר 2021, הכירה סוף סוף ממשלת גרמניה בקיומו של גטו פתוח גם בבירת רומניה, בוקרסט.