PRAGMA
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

רשלנות רפואית

האם כל פענוח שגוי מהווה רשלנות רפואית?

בבואנו לבחון היתכנותו של תיק פוטנציאלי, השאלה העומדת על הפרק הינה האם כל פענוח שגוי של בדיקה, איחור באבחון מצב רפואי, אי ביצוע מעקב רפואי הולם ועוד, מהווים רשלנות רפואית?

ישנם שלושה תנאים מצטברים והכרחיים על מנת שניתן יהיה לקבוע, כי ישנו חשש ממשי כי התקיימה רשלנות רפואית. על כך נרחיב בהמשך.
במרבית התיקים המגיעים למשרד ניתן לזהות כי אכן נעשתה רשלנות רפואית והתיק מתגבש לכדי תביעה ובסופו קבלת פיצוי בגין הנזק שנגרם.
במקרים מסוימים אכן ניכר כי נגרמה רשלנות רפואית מאחר והרופא שגה בטיפול, ואולם לא נגרם ללקוח כל נזק כתוצאה מהרשלנות. כך שבפועל, אין שום נזק שבגינו ניתן לתבוע.
במקרים אחרים, הרופא התנהל באופן סביר ובהתאם לפרקטיקה המקובלת, אך בכל זאת נגרם נזק ולפעמים אפילו נזק בלתי הפיך. במקרה שכזה, למרות הנזק שנגרם, לא הייתה כל רשלנות מצד הגורם המטפל שבגינה ניתן לתבוע.
כמובן יש לבחון כל מקרה לגופו, מוטל על עורך הדין המטפל בתיק להתעמק במלוא החומרים הרפואיים, בסוגיה המשפטית ובקשר הסיבתי בין הרשלנות הרפואית לנזק.

התנאים ההכרחיים להוכחת רשלנות רפואית:

נעשה מעט סדר.
שלושה תנאים מצטברים חייבים להתקיים על מנת שניתן יהיה להוכיח כי אכן נגרמה רשלנות רפואית.
1. תנאי ראשון הינו כי הגורם המטפל, שהינו במרבית המקרים, הרופא ו/או קופת החולים פעלו ברשלנות, המתבטאת, בדרך כלל, במתן טיפול שגוי או לא סביר.
2. התנאי השני – נגרם ללקוח נזק.
3. התנאי השלישי והחשוב ביותר, הינו קיומו של קשר סיבתי בין רשלנות הגורם המטפל לבין הנזק הרפואי שנגרם ללקוח.
כמובן, שבחינת הרשלנות הינה יסודית ומדוקדקת, ומחייבת מומחה רפואי בתחום הספציפי (ולפעמים אף מספר מומחים) שייתן חוות דעת בתחום מומחיותו, ולמעשה ייקבע, האם בזמן אמת, נהג הגורם המטפל בחוסר סבירות, ולמעשה פעל ברשלנות.

במקרה שחוות הדעת אכן מראה כי התנהלות הגורם המטפל לא הייתה סבירה ותקינה בזמן אמת, אזי יש לפנות לעורך דין המתמחה בתחום
הרשלנות הרפואית ולבדוק אפשרות להגשת תביעה.

עלות חוות הדעת

עלות חוות הדעת אינה דבר של מה בכך, ולעתים ללקוחות אין יכולת כלכלית לממן את עלות חוות הדעת. בשל כך, היום, ישנם גופים אשר מממנים את עלות חוות הדעת ובמקרה הצורך גם את הליך התביעה, והתשלום אליהם מבוצע רק לאחר הצלחה בתיק וקבלת הפיצוי.
השאלה האם הייתה או לא הייתה רשלנות רפואית תיבחן תמיד בהתייחס למועד הטיפול, בשאלה האם הטיפול שניתן נעשה בהתאם לסטנדרט הרפואי המקובל, ההוראות הרפואיות והתקנים שחלו בזמן הטיפול.
בנושא רשלנות רפואית, שהינו תת-תחום בדיני הנזיקין, רצוי לשמור מסמכים ולתעד את מסכת האירועים, שכן באופן טבעי, עם הזמן, פריטים חשובים נשכחים, ולעתים קיים קושי להשיג המסמכים ו/או עדויות בחלוף הזמן. 

רשלנות רפואית הינו תחום סבוך ומורכב, הדורש כאמור מומחיות ייחודית, ועל כן מומלץ להיוועץ בעורך דין הבקיא בתחום זה.

דוד ידיד משרד עו"ד ונוטריון דילוג לתוכן