זהו מספר מקשר

צוואות ומימוש ירושות

כל אדם רוצה להבטיח את עתיד היקרים לו גם לאחר מותו ואם ניתן אז גם לסייע להם כלכלית עוד קודם. במקביל, כל אחד ואחת רוצה הבטיח כי יעמדו לו המשאבים הכלכליים כדי להזדקן בכבוד ולהאריך ימים.

המתח בין רצונות אלו, יחד עם הרצון להבטיח כי נותיר אחרינו משפחה שלמה ומאוחדת, יוצרים לעיתים התנגשות רבת עוצמה, אשר ניתן לצמצמה ולנסות למנוע אותה גם באמצעות כתיבת צוואה המבהירה את רצוננו בצורה ברורה ככל הניתן.

במשפחות רבות, במיוחד כשמדובר בסיוע של ההורים בכסף ובנכסים, באופן לא שווה בין הילדים, מעורבים המון רגשות. פעמים רבות, אחד הילדים זקוק לסיוע כלכלי או אפילו בטיפול בנכדים, יותר מאחיו ואחיותיו.
לעיתים, סיוע זה יוצר לאחר מות ההורים עימות, עם טענות על אי שוויון ולחלופין טענות על צורך בפיצוי נוסף של הילדים אשר טיפלו בהורים בזקנתם למול יתר היורשים.

מתח נפוץ נוסף הינו בין צאצאי המצווה לבין בן או בת זוגו בערוב ימיו ולעיתים אף עם המטפל/ת.

אנו סבורים שלא בכל מקרה יש צורך בכתיבת צוואה. במקרים רבים, רצון המורישים לחלוקה שווה תואם בצורה מלאה את הדין באופן בו לא יהיה כל יתרון בכתיבת צוואה וקיומה למול חלוקה על פי דין במסגרת צו ירושה.

רבים בוחרים לערוך צוואה בעדים (מול שני עדים), בה ירשם מפורשות מה יעשה ברכושם לאחר לכתם מהעולם, עד מאה ועשרים. אנו סבורים שיש מקרים רבים בהם לא נכון לחכות לגיל מבוגר כדי לכתוב צוואה, וכי ישנם מצבים בהם גם אנשים צעירים צריכים לנסח צוואה, ולהחליפה באחרת מעת לעת, עם שינויי החיים.

ירושה על פי דין לעומת ירושה על פי צוואה

לא בכל המקרים יש צורך בצוואה, ובמרבית המקרים ניתן להסתפק בירושה על פי דין. במדינת ישראל, חוק הירושה, תשכ"ה- 1965, מסדיר כללים ברורים של ירושה על פי דין, במקרים שבהם המנוח/ה לא הותירו אחריהם צוואה, ובמקרה כזה הולכים לפי "עץ משפחה" הקובע דרגות לפיהם תחולק הירושה.
כך למשל, אדם נשוי עם ילדים שנפטר ולא הוריש אחריו צוואה- אשתו תירש מחצית מרכושו: מחצית מדירת המגורים שהייתה בבעלותו, (כך שהיא תהיה בעלת ¾ מהדירה- כיוון שחצי כבר היה שלה+1/4 שירשה מבעלה), תכולת הדירה והרכב המשפחתי. המחצית השנייה מהרכוש תתחלק בין הילדים שווה בשווה.
במקרה שחלוקה כזו מקובלת על המורישים, אין צורך לנסח צוואה.
בתי המשפט מלאים במקרים בהם בני משפחה המסוכסכים ביניהם, על רקע של צוואות והורשות. אמנם, אדם יכול לצוות מה יעשה ברכושו כפי רצונו, אך רצוי לחשוב על ההשלכות הצפויות מראש, לשכלל את מכלול הנתונים ולצוות בהתחשב בנתונים הללו. נתונים שמשרדנו מוצאים כחשובים להבנה טרם ניסוח הצוואה כוללים בין היתר את המצב המשפחתי של המוריש/ה (נשוי/גרוש/אלמן/ידוע בציבור/זוגות חד מיניים/נשוי בשנית/בעל ילדים וכו'), סך הכסף והנכסים שבידי המוריש/ה, היחסים בין בני המשפחה, אופי הנכסים וכיוצ"ב. כאשר מנסחים צוואה, יש לקחת בחשבון את רגשותיהם של בני המשפחה אשר חלקם יגדל או יקטן בעקבות הצוואה, ולנסות להותיר אחר הצוואה משפחה שלמה ומפויסת. כאמור, באקט ההורשה מעורבים המון רגשות, כך שבן משפחה שנושל, באופן מלא או חלקי מצוואה, ירגיש אולי לא אהוב וכעוס- לעיתים עד לרמה של הגשת התנגדות לצוואה ויצירת סכסוך של ממש בין בני המשפחה. פעמים רבות אנו ממליצים ללקוחותינו לתת לכך תשומת לב מלאה, במקרים מסוימים אף לציין בצוואה עצמה מדוע נושל מחלקו יורש מסוים ע"פ דין ולעיתים, אף לשקול לבצע העברות של נכסים במקביל לחתימת הצוואה, ליורשים מסוימים, כדי לצמצם את המתחים ופוטנציאל הסכסוכים העתידי.

הפקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה

לאחר שנערכה ונחתמה צוואה ובה פירוט מדויק של מה יעשה עם לכתו של המוריש מן העולם, יש לחשוב כיצד והיכן לשמור עליה.
ניתן לשמור אותה בכספת, אצל עורך דין או אצל נאמן. המדינה מציעה פתרון נוסף: על פי ס' 21 לחוק הירושה: " מי שעשה צוואה בכתב יד או בעדים רשאי להפקידה אצל רשם לענייני ירושה; ההפקדה תהיה במסירת הצוואה על ידי המצווה עצמו לרשם לעניני ירושה " , וזאת בכפוף לתשלום אגרה, העומדת בעת כתיבת שורות אלו על סך 105 ש"ח. אנו ממליצים לכל מוריש להשתמש בכלי זה ולהפקיד את צוואתו אצל הרשם לענייני ירושה, על מנת להבטיח כי אכן רצונו יצא לפועל ובכדי למנוע מקרים של איבוד הצוואה, פגעי הזמן ומקרים שבני המשפחה אינם יודעים האם המנוח הותיר אחריו צוואה או לא והיכן היא. הפקדת הצוואה יכולה להיעשות אך ורק על ידי המצווה עצמו. במידה ואדם שהפקיד צוואה מעוניין לתקן את הצוואה ולהפקיד במקומה צוואה אחרת- הוא רשאי לעשות כן, בכפוף לתשלומי אגרה (החזרת הצוואה כרוכה בתשלום אגרה, וההפקדה של צוואה אחרת- כרוכה אף היא בתשלום אגרה).

סיכום

עריכת צוואה היא אינה עניין של מה בכך. יש לחשוב היטב על מלוא ההשלכות, הכספיות, הרגשיות והמשפחתיות, בטרם ניסוח הצוואה, ולהגיע לעורך דין המתמצא בעריכת צוואות, מגובשים ככל שניתן. באותה הזדמנות, כדאי לבדוק היתכנות של עריכת צוואות הדדיות, וכן חתימה על יפוי כוח מתמשך.

אנו מזמינים אתכם לפגישת היכרות ללא עלות.
משרדנו עוסק גם בהוצאת אזרחויות זרות – דרכון פורטוגלי ודרכון ספרדי.
השאירו פרטים באתר או חייגו אלינו 072-3212072

מספר זה הינו מספר ווירטואלי והינו חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ, ומפנה את המתקשר לבית העסק.

משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.
מספר הטלפון של העסק מופיע בדף צור קשר באתר.

דילוג לתוכן